dimarts, 10 de novembre de 2015

Un problema històric

A classe hem suat de valent per treure'l però al final ho hem aconseguit. 
L'autor del text és en Benji, mestre jubilat de l'escola i tutor de 6è durant molts anys.


UN PROBLEMA HISTÒRIC

Salve Július:
Ahir vàrem a inaugurar el jardí de Quint Licini, el meu marit, a la nostra domus de Baetulo, que et convido a visitar quan vulguis.
Per cert, t’hauré d’estirar les orelles perquè no et vaig veure entre els presents! Quina barra! No acudir a la invitació dels teus amos!
Va ser un acte molt distingit. Hi va assistir tota la cúria de la ciutat. Llàstima que al final va ploure una miqueta. Hi havia tanta gent que vàrem fer la recepció davant les termes. Bé, de fet, pots llegir-ne la crònica al Puntum d’avui.
Però no és per això que t’envio aquest missatge. Resulta que la ciutat vol nomenar el meu marit protector de la ciutat en un acte solemne que es celebrarà al fòrum, a les calendes de maig.
Saps que el meu fill Claudi és tribú a Roma. I li he de fer arribar el missatge urgent de que vingui per a la celebració.

No he estat mai a Roma i, com suposaràs, no li puc pas preguntar això a en Quint Licini! És un secret!

Com a comptable de la família informa’m si us plau:

1.- Cerca quants quilòmetres hi ha de Baetulo fins a Roma.
2.- Quant trigaria un missatger a fer el recorregut d’anada i tornada caminant a 4 km per hora, 8 hores al dia, descansant un dia a mig camí d’anada, dos dies en arribar a Roma, i un dia a mig camí de tornada.
3.- Quant trigaria en fer el mateix recorregut un missatger a cavall, si corre a 15 km. per hora, 8 hores al dia, sense cap dia de descans.
4.- Quant trigaré a veure el meu fill si el missatger fa el seu viatge a peu i el meu fill, en rebre la notícia i sense esperar el missatger, torna a cavall cap a Baetulo?

Necessito aquesta informació amb urgència. Friso per abraçar en Claudi.

Que els déus et protegeixin.

Clàudia

Esposa de Quint Licini Silvà Granià Quadroni Pròcul Segon, que serà Protector de la ciutat de Baetulo.Full de preguntes [format pdf]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.